Pages

Intervju: IVANMAN/Ivan Mandžukić

Nedavno sam zamolila mladog Ivana Mandžukića da mi za WM odgovori na par pitanja. Oduševljena odgovorima, rešila sam da ih podelim sa vama. Neki su me, kao i njegova kolekcija sa FW-a ali i ona za sezonu SS 2012, ostavili bez reči a u isto vreme i inspirisali da stvaram nove... Eh, kako ljudska kreativnost zna da inspiriše ...
On stoji iza modnog studija IVANMAN a njegovo ime je Ivan Mandžukić. Završio je internacionalnu školu za modu ESMOD u Berlinu, a 2010. godine otvara sopstveni modni studio i osniva brend IVANMAN, čiji komadi odišu jednostavnošću, minimalizmom, geometrijskim i origami motivima i formama. Uspešno je prikazao svoje kolekcije u Njujorku i Belinu, ali i na revijama na Beogradskom i Zagrebačkom Fashion Week-u. Šta  ima da kaže o  dizajnu, inspiraciji, umetnosti ali i modi uopšte, pročitajte u intervjuu.

"Gustav Mahler me već odavno fascinira svojom muzikom, koja je mešavina postojećih tradicionalnih, ponekad kičastih muzičkih motiva i odlučnosti da se radikalno traže nove forme muzike"
Svima nam je poznat uticaj kubizma i grafičkih detalja na komade iz tvoje kolekcije. Kako objašnjavaš svoju ljubav prema umetnosti i zašto te je baš austrijski kompozitor Gustav Mahler inspirisao u više navrata?

Ja sam već odavno vezan, preko kruga ljudi u kojem se krećem i živim, sa likovnom i muzičkom umetnošću. Gustav Mahler me već odavno fascinira svojom muzikom, koja je mešavina postojećih tradicionalnih, ponekad kičastih muzičkih motiva i odlučnosti da se radikalno traže nove forme muzike. Nije slučajno što je Gustav Mahler za vreme te takozvane građanske i univerziteteske revolucije šezdesetih i sedamdesetih godina bio ponovo pronađen i cenjen, zato i često interpretiran.

Jednostavnost, kao i čiste linije i kroj, odlike su tvoje poslednje jesenje kolekcije, koju smo imali prilike da vidimo na 30. jubilarnom Amstelovom Fashion Week-u. Smatraš li da je minimalizam osnova i prva stvar koju dizajner treba da savlada ili je to pak vrhunac dizajnerskog umeća?

To sam ja. Interesuju me jednostavnost, čiste linije, strogost i ozbiljnost. Minimalizam je moj cilj i to ne mora nužno biti cilj drugog dizajnera. Za mene je prva stvar koju dizajner treba da savlada, ono što on želi da transportuje svojoj publici. Drugi žele nešto drugo da prenesu, a to je legitimno jer je u pitanju njihov dizajn. Ako su kvaliletetni, to je njihov lični put. Moj je minimalizam.

Upotreba origami tehnike kod obrade tekstila nije baš svakidašnja. Smatraš li da su neobični detalji na odevnim komadima nosivi u svakodnevnim prilikama?

Nije, ali ja sam je u zadnje vreme sve češće upotrebljavao. Mislim da su ti detalji nosivi u svakodnevnim kombinacijama. Naravno, nešto su komplikovaniji što se tiče održavanja, ali zašto da ne – i svakodnevna odeća mora da se neguje i održava a ne samo pere ili daje na hemisjko ćišćenje.

Kako po tebi izgleda ideal IVANMAN muškarca. Kako se oblači, nosi, ponaša?

Lep, pametan, simpatičan, vaspitan, uljudan i svestan svojih kvaliteta. On zna da je moda koju kreira IVANMAN stvorena samo za njega.

Ostatak možete pročitati ovde...

4 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...